Step on Sledge en de Oldtimerdag bij v.d. Put.

Vrijdag avond en zaterdag middag was ik in Oosterwolde bij Loonwerkersbedrijf v.d. Put, Daar word ieder jaar de Step on Sledge en de oldtimerdag gehouden.

Over het algemeen zijn er in grote getalen trekkers aanwezig en daarnaast ook wel een klein aantal auto’s en brommers.

Step on Sledge.


Bij aankomst waren de beide sleepwagens al op de baan die voortgetrokken werden door een trekker, de sleepwagen op de bovenstaande foto is vrij eenvoudig, de wielen worden met de hand om hoog gedraaid zodat de weerstand steeds groter word, uiteraard wel leuk voor de oude of licht gemotoriseerde trekkers, voor de grotere trekkers was er de sleepwagen die je in de eerste foto ziet.


Tussen de trekkertrek door kwamen er nog steeds voortuigen het terrein op, sommigen bleven overnachten met de caravan, anderen met een (pipo)wagen. ik vond de hierboven getoonde een prachtige wagen.

De volgende dag


Mijn oud buurman heeft al jaren deze Lanz Buldog, de 10 liter grote 1 cilinder gloeikop motor is de bekendste kenmerk aan deze trekker, grote zware slagen zorgen dat de trekker goed te horen is vanaf geruime afstand.


Tussen de trekkers waren er ook oude bromfietsen, uiteraard waren de Kreidles en Zundapps goed vertegenwoordigd, uiteraard ook veel verkocht destijds 😀


Er waren ook activiteiten voor de kinderen, een springkussen, kleindieren zoals konijnen, maar er was ook een skeltertrek, bij deelname maakte men kans op miniatuur landbouvoertuigen, uiteraard super leuk voor de jongens die uiteindelijk in de prijzen vielen.


Klein en guitig, dat is toch wel een Goggomobil T sedan, deze kleine wagen is van na 1957 maar al de productie begon destijds in 1955, met een motor van 250,300 of 400cc 2 takt zal de kleine en lichte Goggomobil goed van zijn plek komen.


En wat te denken van de bekende Renault 4CV (1953) en de Heinkel Toerist (1967) waar mijn vader een een kennis van mij mee rijden, vaak kom je ze beiden wel tegen op oldtimerevenenten in de omgeving.


En als je de trekker even vergeet en even kijkt naar de machine die de trekker op dat moment trekt, het is een zeer oude dors machine, vroeger werd dit op een vaste plek op het land uitgevoerd, het koren word in de machine gescheiden van de rest, de resten worden geperst tot hooibalen.

Ik vind het hoe dan ook prachtig dat de oude machines en voertuigen onderhouden worden, overal zit wel geschiedenis in.

 

Groetjes Arnold

 

Social tagging: > > > > > > > > > > > > >