Roadtrip to Zeeland

Hallo en als eerst wens ik u een gelukkig nieuw jaar toe ook al zijn we bijna halverwege januari.

Afgelopen vrijdag ben ik met m’n colega weer op stap geweest, de bestemming was dus Zeeland en met name een deel van de deltawerken en enkele vuurtorens.

Als ik nu aan de Deltawerken denk bedenk ik me dat de waternoodsramp van 1953 al weer bijna 60 jaar geleden is, een verschrikelijke ramp die vele Zeelanders het leven heeft gekost, mede door die ramp is de strengere dijkbewaking en de plannen voor de Deltawerken onstaan!

Een van de deltawerken die ik gezien heb is dus de Oosterscheldekering, deze stormvloed kering zou in eerste instantie een dam worden maar uit protest van vissers en later ook milleuactivisten werd dat werk stil gelegd en later werden tussen de al aangelegde eilanden de stormvloed keringen gebouwd.

Na de Oosterscheldekering zijn we naar het zuiden gereden, vlak voordat we bij het dorp Westkapelle waren stond deze kleine vuurtoren, ook wel bekend als het Noorderhoofd, deze vuurtoren kijkt uit op de Noordzee en is gebouwd in 1875.

In Westkapelle staat ook een vuurtoren, deze is gebouwd op een kerktoren, van de rest van de kerk is niets meer over, de kerk is verwoest in de 18e eeuw door een brand en daarmee is alleen de toren bespaard gebleven en later voorzien van vuurtoren zwaailichten.

Na Westkapelle zijn we doorgereden naar Vlissingen, op de boulevard staat een standbeeld van Michiel de Ruyter, deze man was in de 17e eeuw een grootse zeeheld, de man vocht in die tijd op zee en heeft destijds veel mee gemaakt.

Vlakbij het standbeeld van Michiel de Ruyter in Vlissingen stond de Oranjemolen en op de achtergrond de vele moderne windmolens, deze is als enige oude molen overgebleven in de stad, de molen kan nog gebruikt worden om graan te malen.

Bij Vlissingen begint ook de Westerschelde, een vaarroute naar het Belgische Antwerpen, zo zijn er ook grote containerschepen die die kant op te gaan.


Grotere kaart weergeven

Na zo’n dikke 550 km gereden te hebben waren we weer thuis en en was een heerlijke dag!

Groetjes Arnold!