Eerste ronde ODC

Zandvoort – het Afgelopen weekeinde was het tijd voor de eerste ronde van het Open drift kampioenschap(ODC).

2008 was een jaar waarin er in Nederland weinig competitie gereden werd in de driftwereld. Maar in 2009 gaat dat compleet veranderen. Zo begon de eerste ronde van het Open Drift Championship dit weekend op Zandvoort. Het beloofde een groot spektakel te worden met meer dan 30 topdrifters.De kwalificatie werd gereden op zaterdag. De top 16 daarvan zou op zondag met elkaar gaan batlen. De uitslag van de kwalificatie was alsvolgt:

Rank –  Score –  Name
01        100        Paul Vlasblom
02        99          Jasper Spaan
03        99          Tim Tatje
04        99          Lars Verbraeken
05        98          Vincent Cramer
06        96          Mark Vissers
07        96          Olaf Commijs
08        95          Marco Kok
09        94          Berend van Berkel
10        94          Marc Thill
11        94          Willem Jacob Dijkstra
12        94          Yves Faber
13        89          Cenydd Renaud
14        87          Jack Dam
15        87          Wim Lemmers
16        87          Youri Das

Zondag zouden deze rijders tegen elkaar rijden om de felbegeerde 1e plaats. Doordat er een aantal mensen op zondag afvielen, stroomde er een aantal drifters die zich eigenlijk zaterdag net buiten de top 16 gekwalificeerd hebben, door naar de top 16.

Top 16 Batles

De eerste Batle was tussen Reyer van de Hee en Paul Vlasblom. Paul had een lichtelijk voordeel doordat hij veel ervaring heeft op het circuit van Zandvoort. Helaas voor Reyer beschikte hij niet over zijn BMW E36 V8 en moest hij het doen met zijn E30 325.  De 2 drifters batlde tegen elkaar en de winst ging naar Paul.

De tweede batle was tussen WJ Dijkstra en Marc Thill. Thill deed het verrassend goed en hoewel het er spannend aan toe ging, pakte Thill de winst.

Daarna was het de beurt aan Olaf Commijs en Jack Dam. Commijs kent het circuit van Zandvoort als geen ander. Hij werd al uitgedaagd om het circuit geblinddoekt te driften. Het enige probleem was de auto, die wou niemand in die situatie uitlenen. Olaf reed bijzonder goed en op bijna geen fout te ontdekken. Meteen reed hij erg aanvallend en deed hij een poging om Jack Dam in te halen, dat lukte weliswaar net niet, maar het was erg spectaculair. Deze batle eindigde dus ook in het voordeel van Olaf Commijs.

Toen was de beurt aan Jos Bruin en Vincent Cramer. Cramers was erg tevreden met zijn auto. Helaas pakte hij iets te veel hoek en spinde. Het was daarna voor Jos een kwestie van uitrijden. Jos ging door naar de volgende ronde.

Tim ’turbo’ Tatje en Jan Wouters, de man uit België, waren de volgende die tegen elkaar moesten batlen. Jan Wouters had over de gehele 2 runs wat moeite om de auto in een drift te houden. Echter lukte Tim Tatje dat wel, waardoor de beslissing voor de jury vrij makkelijk was. Tim ging door naar de volgende ronde.

Cenydd Renaud mocht het daarna opnemen tegen Marco Kok.  Cenydd Renaud reed in de huur auto van Paul Vlasblom, een auto die goed afgesteld is en altijd dwars gaat. Helaas was dat niet genoeg, want Marco ging door naar de volgende ronde, hoewel beide drifters goede runs reden.

Yves Faber driftte al vaker tegen Nederlanders, maar dat gebeurde vaak in het buitenland. Nu kwam Yves naar Nederland om daar mee te doen aan de eerste ronde van het ODC kampioenschap. Hij had geen makkelijke tegenstander. Hij nam het op tegen Berend van Berkel. Er kwam veel rook bij de auto van Faber vrij, terwijl de baan nat was, misschien was het een technisch probleem. Tijdens de batles hield Faber te veel afstand waardoor Berend er vandoor ging met de winst.

De laatste Batle van de achtste finales was tussen Jasper Spaan en Arjan van Hooren. Ook hier was de afstand van Arjan van Hooren tijdens de achtervolging te groot en Jasper Spaan ging door naar de kwartfinales.

Kwartfinales

De eerste kwartfinale werd verreden tussen 2 BMW Tourings. Marc Thill nam het op tegen Paul Vlasblom. Paul liet weer zien dat hij veel ervaring had op Zandvoort en won deze batle ook, hij ging door naar de halve finale.

De tweede kwartfinale was tussen Olaf Commijs en Jos Bruin. Deze batle was één van de spannendste batle’s die dag. Beide drifters pakten veel hoek en reden erg aanvallend. Toch was Olaf Commijs iets aanvallender en ging er vandoor met de winst.

Tim Tatje en Marco Kok mochten het daarna tegen elkaar proberen. Marco die altijd heel constant rijdt en weinig fouten maakt, hield dit keer ook het hoofd koel. Tim Tatje spinde en Marco ging door naar de halve finale.

De laatste kwartfinale werd verreden tussen Berend van Berkel en Jasper Spaan. Berend van Berkel reed hiervoor al een aantal strakke runs in zijn Flexaforte BMW en zette deze lijn door in deze batle. Hij ging door naar de halve Finale.

Halve Finale

De eerste halve finale gingen tussen de 2 drifters die wellicht het circuit van Zandvoort het beste kennen. Het ging tussen Paul Vlasblom en Olaf Commijs. Olaf probeerde zijn aanvallende rijstijl door te zetten. Weer was dit een mooie batle. Maar Paul mocht de Finale rijden.

Terwijl de baan op begon te drogen en er steeds meer bandenrook te zien was moesten Marco Kok en Berend van Berkel het tegen elkaar op nemen. De beide BMW bestuurders reden al een aantal goede batle’s. Ook deze batle was zeer spannend en beide rijders hadden mooie drifts. Maar er kan er maar één de winnaar zijn en dat was Marco Kok, hij zou het in de finale opnemen tegen Paul Vlasblom en Van Berkel mocht het in de batle for 3th opnemen tegen Olaf Commijs.

Batle for 3th

De Batle for 3th was de kortste en de spectaculairste batle van de dag. Tijdens de opwarm ronde probeerde Commijs een drift in te zetten in de eerste bocht wat helemaal uit de hand liep. Hij verloor zijn linker achterwiel doordat zijn wielbouten afbraken. Beide drifters pakten het goed op, Olaf zette zijn auto gecontroleerd langs de kant en Berend kon op tijd uitwijken. Beide mannen bleven ongedeerd en Berend werd automatisch 3e.

Finale

De Finale was een strijd tussen 2 BMW rijders. Paul Vlasblom en Marco Kok. Dit was wederom een spannende batle. Beide drifters reden erg dicht op elkaar en reden mooie drifts, een echte finale! Veel rook, veel hoek en twee topdrifters! Uiteindelijk ging de winst uit naar Paul Vlasblom. Hij reed de hele zondag al bijzonder goed, zoals we van hem gewend zijn!

De bekers werden overhandigd. De top 3 was dus alsvolgt:

1. Paul Vlasblom

2. Marco Kok

3. Berend van Berkel

De mannen gaven nog een show weg om het einde van de batle’s af te sluiten!

Social tagging: > > > > > > > > > > > > > > > > > >